10/02/2014

Schone Schijn

Uit steekproeven binnen 3 Nederlandse ziekenhuizen is gebleken dat toiletten die op het oog schoon leken dit zeker niet waren.

Met behulp van zgn. CSI-lamp moesten alle bacteriën, vlekken en andere ongewenste organismen zich bloot geven. De toiletten zaten vol sporen met bloed, zweet, sperma en urine. Dit zou niet erg zijn als de toiletten nog schoongemaakt hadden moeten worden, maar volgens de roosters waren ze al schoongemaakt.

Als oorzaak wordt de werkdruk opgegeven. Doordat grote opdrachtgevers zoals ziekenhuizen, scholen, banken , de Belastingdienst en andere instellingen niet willen betalen voor kwaliteit, maar alleen voor kwantiteit gaat dit ten koste van de hygiëne en productiviteit. Hygiëne is juist datgene waar het om gaat binnen de schoonmaak.

Als schoonmaakcontracten worden uitgeknepen blijft er weinig tijd over om binnen de overeengekomen marge het overeengekomen werk te leveren. Het personeel wil wel schoonmaken, maar mag het simpelweg niet van de werkgever. De werkgevers hebben immers contracten afgesloten tegen bodemprijzen waardoor het personeel de opdracht krijgt om binnen een onmogelijk tijdsbestek de afgesproken werkzaamheden uit te voeren.

De schoonmakers hebben hier schoon genoeg van en komen in actie. In plaats van staken gaan ze juist het tegenovergestelde doen: ze gaan met meer collega’s de boel goed schoonmaken om het verschil te laten zien.

6 Februari jl. was het EMC Dijkzigt in Rotterdam als eerste locatie aan de beurt voor een omgekeerde stakingsactie.

Bron: schoonmaakjournaal

vorige overzicht volgende